Een zwembad onderhouden

Zwembaden

Heb je er net voor gekozen om een zwembad in je tuin te laten plaatsen of heb je net je zwembad laten renoveren? Dan is het belangrijk dat je je zwembad goed gaat onderhouden. Doe je dit niet dan loop je het risico dat er algen, bacteriën of schimmels in je zwemwater gaan komen, dit wil je natuurlijk niet. Goed onderhoud is daarom essentieel voor een goed zwembad.

Basistips bij het onderhouden van je zwembad

Zorg voor voldoende circulatie in het zwemwater, hierdoor wordt het vuil beter gefiltreerd. Stilstaand water heeft namelijk meer kansen op algen en bacteriën. Naast circulatie is filtratie ook erg belangrijk voor schoon en helder water, met een goede pomp verwijder je gemakkelijk vuil. Ondanks dat circulatie en filtratie al heel veel doen is het belangrijk dat je sommigen delen van het zwembad handmatig schoonmaakt, delen waar de filter niet komt. Denk bijvoorbeeld aan de zwembadrand. Ook het regelmatig controleren van de verschillende waterwaardes zorgt ervoor dat je het op tijd ontdekt als er problemen ontstaan. Je kunt hier speciale test strips voor gebruiken. Mochten de waardes van het water niet goed zijn dan kun je dit met chemicaliën weer makkelijk op peil krijgen. Belangrijk hierin is dat het zwembadwater constant gedesinfecteerd wordt door chloor of zoutoplossingen. Ook moet je erop letten dat je water geen algen heeft en dat de waardes zoals hiervoor vermeld, op peil blijven.

Verschillende soorten water

Vies of troebel water kan veel verschillende oorzaken hebben. Dit komt vaak door slecht tot geen onderhoud. Toch is dit vaak snel en effectief op te lossen. Ondanks het feit dat het water met chloor behandeld is gaan er zich toch in het verloop van tijd stoffen ophopen in het water. Het gaat dan vooral om zouten die gevormd worden. Je kunt de concentratie zouten alleen verlagen door regelmatig het water te verversen als onderdeel van het onderhoud van het zwembad. Het is het beste om iedere week 3 tot 5 procent van je zwembadwater te verversen.

Zwembad tijdens de winter

Je zwembad kun je het beste gevuld laten in de winter, bij een leeg zwembad zou het kunnen dat de wanden naar binnen gedrukt worden. Je moet er wel voor zorgen als je er water in laat zitten dat dit niet bevriest. Dit kun je doen door speciale vlotters die op het water drijven en ervoor zorgen dat het water niet bevriest.

Vorig bericht
Sporten in een warmtecabine
Volgend bericht
Zo creëer je een jonge en ontspannen uitstraling!

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Menu