Wat gebeurt er met de zorgpremie voor mensen die niet gevaccineerd zijn?

Uncategorized

Door corona vinden er veel extra opnames en behandelingen plaats in de Nederlandse ziekenhuizen. Mede hierdoor zijn de totale kosten voor de zorg in Nederland de afgelopen paar jaar flink toegenomen. In sommige landen wordt een coronavaccinatie inmiddels verplicht gesteld, omdat men hoopt dat hiermee het aantal ziekenhuisopnames zal afnemen. In Nederland kennen we een dergelijke vaccinatieplicht vooralsnog niet. Toch zijn er allerlei geluiden te horen van mensen die vinden dat de extra zorgkosten voor de rekening van niet-gevaccineerden moeten komen. Zij zouden immers zorgen vooral die extra opnames in de Nederlandse ziekenhuizen. Er wordt geopperd om de zorgpremie van ongevaccineerden een stuk hoger te maken dan die van mensen die wel een coronavaccin hebben gehad. Is dit eerlijk en hoe aannemelijk is het eigenlijk dat dit waarheid zal worden? Wij zochten het voor je uit.

Hogere zorgpremies voor ongevaccineerden: hoe groot is de kans?

Diverse buitenlandse bedrijven, waaronder de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta, hebben hun zorgpremies voor niet-gevaccineerden flink omhoog geschroefd. Hiermee willen ze de kosten dekken van de extra covid-19 ziekenhuisopnames, voornamelijk bij hun medewerkers die niet of onvolledig gevaccineerd zijn. In Duitsland gaan er eveneens stemmen op om de zorgpremies te verhogen voor iedereen die geen coronavaccin laat zetten. Kijken we naar ons eigen land, dan zien we dat er een speciale wetgeving omtrent dit soort situaties is. Deze wet geeft aan dat zorgverzekeraars geen hogere premie mogen rekenen voor hun basisverzekering op basis van leeftijd, geslacht en ook medische voorgeschiedenis van de verzekerde. In feite is dit vrij logisch. Verzekeraars mogen ook geen hogere premie rekenen bij rokers ten opzichte van niet-rokers of bij mensen met overgewicht ten opzichte van mensen met een gezond gewicht. De kans dat de zorgpremies voor niet-gevaccineerden in Nederland omhoog gaan is dus bijzonder klein.

Jouw zorgpremie in 2022

Wil je weten hoe jouw zorgpremie er volgend jaar uit gaat zien? Kies er dan voor om je zorg te vergelijken bij Vergelijkdezorgverzekeringen.nl. Op deze manier vergelijk je de beste opties voor jouw specifieke situatie en vind je gelijk jouw beste deal. Sluit vervolgens direct je nieuwe basisverzekering af en kies naar wens uit diverse aanvullende verzekeringen.

Vorig bericht
Nieuwe badkamer? Dit komt er allemaal bij kijken
Volgend bericht
Waarom kelderdichting noodzakelijk is

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Menu