Preventief ontstressen

Uncategorized

Zo’n één op de acht mensen krijgt een burn-out. Veel Nederlanders hebben last van stressklachten. Dit kan uiteindelijk ervoor zorgen dat je totaal opgebrand bent. Wellicht leid je nu een heel fijn en stressvrij leven, zorg ervoor dat je dit doorvoert als je werk- en sociale situatie verandert. Hieronder vind je een aantal tips omtrent burn-out preventie.

Plan niet te veel in

Door je enthousiasme zie je je agenda wellicht rooskleuriger in dan dat hij eigenlijk is. Wees reëel. Lukt het je echt om drie dingen op één dag te plannen? Heb je de eventuele reistijd meegeteld in je dagschema? Probeer ervoor te zorgen dat je ook rusttijd inplant. Blok minstens twee avonden in je agenda om gewoonweg rustig te relaxen. Mochten vrienden net op die avonden plannen willen maken, bedenk dan op wat voor manier dit jou rust geeft. Is dit niet het geval? Vertel hen dat je een avond voor jezelf hebt ingepland.

Sport op vaste avonden

Het beoefenen van een sport zorgt ervoor dat je lichaam in evenwicht komt. Je kunt je afreageren en ontstressen door te zweten, door te zetten en fysieke prestaties te leveren (je borstcrawl wordt bijvoorbeeld steeds beter waardoor je een kick krijgt). Sporten kan dus een positieve werking zijn op je stressniveau. Op vaste avonden sporten kan je helpen om door te zetten. Hierdoor sleept er een routine in je weekritme. Mensen zijn gewoontedieren. Het is fijn voor ons om sommige elementen op standaard momenten te beleven.

Het creëren van gewoonten

Wij, de mens, zijn dus gewoontedieren. Dit kan ons helpen om op een vaste manier allerlei activiteiten te doen. Dit kan ook gelden op het werk. Je komt aan op kantoor en begint eerst met een bak koffie. Daarna inventariseer je wat er moet gebeuren op de dag of de week. Een vast moment nemen om je week in te plannen kan goed werken om relatief stressvrij te werk te gaan. Houd daarbij wel ruimte voor incidentele vergaderingen of projecten, zodat je alsnog een volle maar stressvrije dag hebt.

Breng stress in kaart

Probeer in te zien waar jij de meeste stress van krijgt. Krijg je stress van het haasten naar de trein? Of omdat je het idee hebt dat je te laat komt voor een afspraak? Probeer dan extra vroeg weg te gaan, zodat je met een ongehaast gevoel op tijd kan zijn. Het oplossen van bepaalde stressfactoren kan preventief werken in het dagelijks leven.

Vorig bericht
Wat kan ik doen als mijn jacuzzi kapot is?
Volgend bericht
Creëer jouw eigen wellness in huis!

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Menu