Hoelang duurt het om een huis te kopen?

Wonen

Ben je je huidige woning zat en wil je graag verhuizen? Dan is het eerste wat je moet doen een nieuw huis kopen. Het is echter een illusie om te denken dat je dit wel snel in een paar maanden kan regelen. Integendeel, in het kopen van een huis gaat flink wat tijd zitten, zeker in de huidige woningmarkt. Hoelang duurt het dan gemiddeld om een huis te kopen? Dat lees je in deze blog.

Een woning kopen: zo lang duurt dat

Hoe snel je een nieuwe woning kunt kopen hangt onder andere af van of je dat doet met of zonder een makelaar. Zonder makelaar ben je al snel een jaar bezig. Dit komt doordat je waarschijnlijk tientallen bezichtigingen verder bent voordat je een huis weet te bemachtigen. Dit komt onder andere doordat het zonder de hulp van een makelaar veel lastiger om de juiste bieding te bepalen. Ook moet je zonder makelaar veel meer zelf oppakken, wat natuurlijk tijd kost.

Schakel je echter wel een makelaar in, dan lukt het vaak binnen een paar maanden wel om een huis te kopen. Dat scheelt wel zo’n 75% in tijd!

Je hypotheek rondkrijgen kost ook tijd

Heb je eenmaal een huis (onder voorbehoud) weten te kopen, dan ben je er nog niet. Nu moet je de hypotheek nog rond zien te krijgen. Officieel moet je zes weken wachten om dit te doen. Werk je echter samen met een makelaar, dan kan je dit proces in tijd halveren dankzij de connecties van de makelaar.

Tips om sneller een huis te kopen

Wil je graag razendsnel een woning kopen? Met deze tips kan dit een stuk sneller lukken dan normaal:

  • Gebruik niet alleen Funda om huizen te zoeken, maar schrijf je ook in bij andere platformen. Zo is het vaak mogelijk om te koop staande huizen te zien voordat ze op Funda verschijnen. Schrijf je bijvoorbeeld in bij een lokale makelaar, zoals een aankoopmakelaar uit Rotterdam als je in die regio een woning zoekt.
  • Bied zonder voorbehoud van financiering. Dit kan een risico zijn, maar als je een bod uitbrengt zonder voorbehoud van financiering is de kans groot dat je sneller een woning kan kopen. Verkopers zijn namelijk eerder geneigd om jouw bod te accepteren, omdat ze niet meer af hoeven te wachten of de kopende partij de hypotheek wel rond krijgt.
Vorig bericht
Hotelkamer met jacuzzi
Volgend bericht
Wat heb ik nodig als ik ga verhuizen naar een stad

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Menu